Επίσκεψη στο ελληνικό σχολείο του Ντόρτμουντ

Από τις πρώτες ημέρες που ήρθα στο Ντόρτμουντ, ένιωσα έντονα το ελληνικό στοιχείο. Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία, πολλά χρόνια ή και λιγότερα, ο καθένας με τη δική του διαφορετική ιστορία αλλά με ένα κοινό: Την αγάπη για την Ελλάδα.

Αυτό το αίσθημα της απουσίας που μόνο αν ζήσεις χρόνια έξω μπορείς να το καταλάβεις.

Ήξερα για το ελληνικό σχολείο στο Ντόρτμουντ και ήθελα να το επισκεφτώ, να γνωρίσω απο κοντά τα ελληνόπουλα της ομογένειας.

Μετά από επικοινωνία με τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου κ. Νίκο Νικηφόρο, οργανώσαμε μια επίσκεψη εκεί, στις τάξεις των παιδιών. Η καλύτερη περίοδος, τα Χριστούγεννα, με μια πιο γιορτινή διάθεσή για όλους μας.

Δεν περίμενα, ότι μια επίσκεψη στο σχολείο θα με γέμιζε με τόσο έντονα συναισθήματα. Μια Ελλάδα στη μέση του Ντόρτμουντ, παιδιά κάθε ηλικίας που ζουν στη Γερμανία αλλά μεγαλώνουν με την Ελλάδα μέσα τους.

Μικρά και μεγαλύτερα παιδιά που ακολουθούν τους «κανόνες» μιας χώρας και ονειρεύονται τα χρώματα και τις γεύσεις μιας άλλης χώρας, της πατρίδας τους. Και το πιο συγκλονιστικό: Που την αγαπούν.

Δεν ξέρω τι να πω σε αυτές τις στιγμές, σίγουρα καταλαβαίνω, ζώντας κάποια χρόνια πλέον στο εξωτερικό, τι αισθάνονται, τι θέλουν να πουν και δεν ξέρουν πως…

«Να αγαπάτε την Ελλάδα, να μιλάτε ελληνικά, να μαθαίνετε την ιστορία της…» είναι λίγα από όσα μπορώ να πω εγω προς εκείνα. Και λίγα αυτά που μπόρεσα να τους προσφέρω... όπως αναμνηστικά της Borussia Dortmund, αυτόγραφα και μερικές φωτογραφίες που βγάλαμε μαζί…

Ήταν μια υπέροχη εμπειρία, η πιο όμορφη εικόνα για τις ημέρες των γιορτών.

Από εμένα ένα μεγάλο ευχαριστώ στον διευθυντή του σχολείου κ. Νικηφόρο, σε όλους όσοι με υποδέχθηκαν τόσο ζεστά στο σχολείο και στην ομάδα μου την Borussia Dortmund που αποδέχθηκε με χαρά το αίτημα μου και με στήριξε στην επίσκεψη μου στο ελληνικό σχολείο .